Υπόμνημα των διανομέων ταινιών (ΕΔΙΚΤΕ)

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN  30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Προς
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργό Υγείας
Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής
Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κ.κ. Υφυπουργοί, κ. Γενικέ,

Με την επιστολή μας αυτή, η Ένωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας (Ε.ΔΙ.Κ.Τ.Ε.) επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία του κλάδου μας για το μέλλον των επιχειρήσεων μας λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, να περιγράψουμε συνοπτικά τα ειδικά προβλήματα του χώρου μας και να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια ενός βασικού πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και αναπτυξιακού τομέα, ο οποίος σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1. Ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών που οι εταιρείες μας παράγουν κυμαίνεται σε περίπου 90.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει τον τζίρο αιθουσών και διανομέων από την πώληση εισιτηρίων, την κατανάλωση ειδών από τα bar/κυλικεία των κινηματογράφων και τα διαφημιστικά έσοδα από διαφημιζόμενους στους κινηματογράφους.

2. Τα εισιτήρια ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου πριν από το κλείσιμο των αιθουσών, είχαν κατακόρυφη πτώση ύψους έως και 80%, δεδομένου ότι οι κινηματογράφοι θεωρήθηκαν ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη μετάδοσης της νόσου.

3. Από τις 11 Μαρτίου που απαγορεύτηκε η λειτουργία των κινηματογράφων, τα έσοδα των εταιρειών μας μηδενίστηκαν, αλλά το κόστος λειτουργίας μας παρέμεινε υψηλό.

4. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας έχει τεθεί σε αναστολή, υπάρχει όμως προσωπικό το οποίο συνεχίζει να εργάζεται, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες επικοινωνίας με τους προμηθευτές μας - εταιρείες και studios του εξωτερικού και να γίνεται προετοιμασία για τη διαφημιστική προβολή των ταινιών για την «επόμενη μέρα».

5. Λόγω της ειδικής φύσης του πολιτιστικού προϊόντος που διαχειριζόμαστε, η επίσημη έναρξη λειτουργίας μας δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας εκεί που την είχαμε αφήσει, γιατί:

5.1. Έχουμε δεχτεί μεγάλο ταμειακό πλήγμα και εκτός από τα διαφυγόντα κέρδη, υφιστάμεθα και θετική ζημία, δεδομένου ότι είχαμε προκαταβάλει σημαντικά ποσά για την απόκτηση των δικαιωμάτων ταινιών και τη διαφήμισή τους και η κινηματογραφική τους προβολή, είτε αναβλήθηκε επ’αόριστον, είτε καθίσταται πλέον απαγορευτική, επειδή κυκλοφόρησαν στο μεταξύ απευθείας σε ψηφιακές πλατφόρμες (Netflix κ.λ.π.).

5.2. Οι ταινίες των αμερικανικών studios που πραγματοποιούν και τα περισσότερα εισιτήρια, έχουν μετατεθεί από τις εταιρείες παραγωγής για τα τέλη Ιουλίου και έπειτα, ενώ οι πιο πολλές έχουν μετακινηθεί για το 2021, δημιουργώντας τεράστια κενά στον προγραμματισμό της κινηματογραφικής αγοράς.

5.3. Έχουν σταματήσει πολλές ελληνικές παραγωγές που είχαμε προγραμματίσει να εκτελεστούν την άνοιξη του 2020, με αποτέλεσμα και από πλευράς ελληνικού περιεχομένου να παρουσιαστεί μεγάλη χρονική υστέρηση και αντίστοιχα κενά στις κινηματογραφικές αίθουσες.

6. Ακόμα και όταν αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών, ο κλάδος μας θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένα έξοδα λειτουργίας με σημαντικά μειωμένα έσοδα δεδομένου ότι:

6.1. Θα υπάρξουν σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, περιοριστικά μέτρα λειτουργίας των αιθουσών για την προστασία της υγείας των θεατών, όπως ενδεικτικά: 40-50% κάλυψη της χωρητικότητας, απόσταση ανάμεσα στους θεατές κλπ, γεγονός που σημαίνει πτώση τουλάχιστον 60% στα έσοδα μας.

6.2. Πιθανή απαγόρευση ή περιορισμοί στη χρήση κλιματιστικών που θα καθιστούν δύσκολη την παραμονή των θεατών σε κλειστή αίθουσα.

6.3. Αυξημένο κόστος λειτουργίας, λόγω καθημερινών απολυμάνσεων που θα γίνονται στους κινηματογράφους, χρήση και παροχή μασκών και γαντιών προς το προσωπικό και τους θεατές κλπ

6.4. Μειωμένη προσέλευση του κοινού που θα διστάσει να επανέλθει σε κλειστούς χώρους μέχρι να παρέλθει οριστικά ο κίνδυνος της πανδημίας και ίσως μάλιστα και για σημαντικό χρόνο μετά, ενώ είναι αμφίβολο με την αλλαγή στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μας, αν θα επανέλθουμε πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση.

6.5. Μειωμένη προσέλευση του κοινού, λόγω φόβου χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (βάσει μετρήσεων εκτιμάται ότι το 55% του κοινού χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ για να μεταβεί στους κινηματογράφους).

6.6. Μειωμένη έως μηδενική χρήση του bar/κυλικείου, δεδομένου ότι οι θεατές –ακόμα κι αν το προσωπικό τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας- θα αποφεύγουν να εκτεθούν σε κινδύνους και να συνωστίζονται στο bar, ενώ λόγω της υποχρέωσης τήρησης των αποστάσεων θα εξυπηρετούνται από το bar πολύ λιγότεροι θεατές.

6.7. Αναστάτωση στις ώρες λειτουργίας των κινηματογράφων γιατί λόγω των αποστάσεων ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, είτε θα μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στις παραστάσεις και άρα θα μειωθούν από 3 την ημέρα σε 2 την ημέρα, είτε θα παραμείνουν 3 αλλά με διευρυμένο ωράριο στο προσωπικο και άρα αυξημένο κόστος λειτουργίας.

7. Ο κλάδος μας απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζουμε όσους συνδέονται άμεσα και εξαρτώνται από τη δική μας λειτουργία (σκηνοθέτες, παραγωγούς, τυπογράφους, διαφημιστές, μεταφραστές κλπ). Συνεπώς, η ενίσχυση που ζητάμε, θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα από την επαναλειτουργία μας να στηρίξουμε όλη την κινηματογραφική αλυσίδα.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Λόγω των παραπάνω ειδικών προβλημάτων του κλάδου μας, ζητάμε να υπάρξει στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων μας και συγκεκριμένα:

1. Οικονομική Ενίσχυση Αποκατάσταση της ζημίας των κινηματογραφικών επιχειρήσεων διανομής και κινηματογραφικών αιθουσών και μερική αποζημίωση των απωλειών από την δυσανάλογη μείωση του κύκλου των εργασιών για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

2. Επιδότηση μισθοδοσίας του προσωπικού και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

3. Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (καταβολή ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, εισφορές ΕΦΚΑ , ΕΤΕΑΕΠ, άλλων φόρων ) μέχρι το τέλος του 2020 και επαναρύθμιση σε 120 δόσεις αρχής γενομένης από Ιανουάριο 2021.

4. Έκτακτη δανειακή ενίσχυση μέσω των Τραπεζών. Να δοθούν άτοκα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με έναρξη αποπληρωμής τον Μάιο του 2021.

5. Αναστολή καταβολής δόσεων υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών μας μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.

6. Απαλλαγή από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου για το 2020.

7. Νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό της μείωσης του μισθώματος των κινηματογραφικών αιθουσών, το οποίο να ισοδυναμεί με το ποσοστό μείωσης του αριθμού των εισιτηρίων κάθε κινηματογράφου σε σχέση με τα εισιτήρια που πραγματοποίησε τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Δεκέμβριου 2020.

8. Απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος

9. Αναστολή Υποχρεώσεων έναντι τρίτων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, κλπ) μέχρι το τέλος του 2020 και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2021.

10. Αύξηση του ποσού των 15.000.000 ευρώ για τον Πολιτισμό, προκειμένου να υπάρξει κρατική επιδότηση μέσω προαγοράς κινηματογραφικών εισιτηρίων από το Κράτος, όπως συμβαίνει με τα θέατρα κλπ

11. Μείωση του ΦΠΑ επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου στο 6% από το 24% που είναι σήμερα (σημειωτέον ότι το 6% ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) και αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου μας και συνιστά άνιση μεταχείριση σε βάρος του Κινηματογράφου σε σχέση με τους άλλους τομείς Πολιτισμού (θέατρα, βιβλία, συναυλίες κλπ), ο ΦΠΑ των οποίων είναι 6%.

12. Κλείνοντας, θερμά παρακαλούμε να προχωρήσει προς υπογραφή η ΠΝΠ από το Υπουργείο Πολιτισμού που βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελεί καθολικό αίτημα του Οπτικοακουστικόυ κλάδου και αφορά στην πάταξη της Πειρατείας μέσω του dynamic blocking. Με τα παραπάνω μέτρα, η Κυβέρνηση σας θα στηρίξει ουσιαστικά τον Κινηματογράφο και θα επιτρέψει να υπάρξει επόμενη μέρα σε έναν τομέα Πολιτισμού που κινδυνεύει λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του να αφανιστεί. Προσβλέποντας στην στήριξη σας, είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση
Για την Ε.ΔΙ.Κ.Τ.Ε.