Επιστολή για την ΕΠΟΕ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN  8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 

η FEELGOOD, κοινοποίησε επιστολή της ΕΠΟΕ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2014

Αγαπητοί Συνεργάτες,
Έχοντας λάβει γνώση των ανησυχιών σας, αλλά και των παραπόνων σας σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της διαδικτυακής πειρατείας κινηματογραφικών έργων, η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσής τους στην χώρα μας, θα θέλαμε, ακόμη μία φορά, να επισημάνουμε ότι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ΕΠΟΕ στο πεδίο της πάταξης της πειρατείας στο διαδίκτυο είναι, μέχρι σήμερα, αδιαμφισβήτητη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παρακάτω δεδομένα :

1. Συγκεκριμένα, όλοι γνωρίζετε το θετικότατο αποτέλεσμα που είχε, για το σύνολο της κίνησης παράνομου υλικού στο ελληνικό διαδίκτυο, το «κατέβασμα» του “gamato.info” το 2010. Η ΕΠΟΕ, έκτοτε, επ’ ουδενί έχει εφησυχάσει και η μάχη της εναντίον της διαδικτυακής πειρατείας είναι καθημερινή, έχοντας υποβάλει μηνύσεις κατά διαχειριστών σαράντα πέντε (45) πειρατικών ιστοσελίδων και έχοντας θέσει εκτός λειτουργίας τις σημαντικότερες από αυτές.
2. Η έκδοση των καταδικαστικών αποφάσεων, στην οποία κάναμε αναφορά (Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την ιστοσελίδα «greekstars.biz», Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε δεύτερο βαθμό για το «gamato.info»), αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου του χρονοβόρου των σχετικών διαδικασιών, αλλά και του αποτρεπτικού αποτελέσματος που έχει η δημοσιοποίηση των αποφάσεων. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκδικαστούν περί τις δέκα (10) ακόμα υποθέσεις κατά διαχειριστών παράνομων ιστοσελίδων, η πλειοψηφία των οποίων σε βαθμό κακουργήματος.
3. Σε επίπεδο αστικών δικαστηρίων, η ΕΠΟΕ κατάφερε και πέτυχε, σε συνασπισμό με άλλους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας, την πρώτη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (4658/2012) βάσει της οποίας διατάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων (ISPs) να διακόψουν την πρόσβαση των συνδρομητών τους στην, επίσης, μεγάλου διαμετρήματος πειρατική ιστοσελίδα «ellinadiko.com». Τον Δεκέμβριο του 2013 εκδικάστηκε η δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΠΟΕ και άλλων οργανισμών με αίτημα τη διακοπή πρόσβασης από τους παρόχους (ISPs) σε δέκα (10) από τις σημαντικότερες ελληνικές και ξένες πειρατικές ιστοσελίδες, με την απόφαση να αναμένεται το προσεχές διάστημα.
4. Χωρίς τις προσπάθειες της ΕΠΟΕ, οι οποίες οδήγησαν στην τιμωρία των παραβατών, σε όσες υποθέσεις έχουν εκδικαστεί, έχει υπολογιστεί ότι, σήμερα, θα λειτουργούσαν περισσότερες από τετρακόσιες πενήντα (450) παράνομες ιστοσελίδες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ιστοσελίδων που έχουν επίσημα καταμετρηθεί ότι έχουν κλείσει, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ΕΠΟΕ, ξεπερνά τις εκατόν ογδόντα (180)! Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι ενεργές πειρατικές ελληνικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που διαθέτουν υποτίτλους, ανέρχονται, σήμερα, σε εβδομήντα μία (71), δηλαδή λιγότερες από όσες υπήρχαν τρία (3) χρόνια πριν, περίοδο με μικρότερη ευρυζωνικότητα και σχετικά καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Καμία δε, από αυτές, ακόμα και όσες «αντιγράφουν» το όνομα «gamato», δεν καταφέρνουν να φτάσουν την δημοτικότητα του top site με τα 800.000 μέλη.
5. Το πλήθος των ενεργειών και των δικαστικών μαχών που δίνει η ΕΠΟΕ όλα αυτά τα χρόνια, για την επίτευξη των σημαντικότατων αποφάσεων, απαραίτητων τόσο για τη δημιουργία νομολογίας όσο και για τις επόμενες κινήσεις της, είναι δυσανάλογες προς τα ελάχιστα μέσα που, πλέον, διαθέτει τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Εντούτοις, συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό και σύλληψη των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις παράνομες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα η, μετά από πολύμηνη έρευνα, τεκμηρίωση άλλης μίας υπόθεσης για την οποία κατατέθηκε η σχετική μήνυση στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν συντόμως.
6. Αντιλαμβανόμαστε πως ο ρυθμός με τον οποίο υλοποιείται αυτή η προσπάθεια δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες του χώρου. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πως, αφενός, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, οι οποίες εφαρμόζουν τους νόμους και δημιουργούν την απαραίτητη νομολογία, χρειάζονται, παντού ανά τον κόσμο, χρόνο και αφετέρου ότι η ΕΠΟΕ προσπαθεί να φέρει σε πέρας αυτόν τον αγώνα με ελάχιστα μέσα. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή η ΕΠΟΕ λειτουργεί με τη στήριξη τριών (3) μόνο παλαιών (Village Roadshow, Feelgood Entertainment, ODEON), και ενός (1) νεότερου (SEVEN Group) μελών, δεδομένου ότι τα άλλα πρώην μέλη έχουν αποχωρήσει. Τα πράγματα θα ήταν, σαφώς, πολύ καλύτερα αν συνεισέφεραν εμπράκτως και άλλοι επωφελούμενοι από τις δράσεις και τα αποτελέσματα αυτά και μπορούσε να ενισχυθεί η ΕΠΟΕ με περισσότερα μέλη και, συνακόλουθα, με επιπλέον πόρους. Ελπίζω τα παραπάνω στοιχεία να βοήθησαν στην πληρέστερη ενημέρωση σας, γύρω από το πρόβλημα της πειρατείας και στις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ως μέλη της ΕΠΟΕ, μέσα στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών και κυρίως των ελάχιστων πόρων που διαθέτουμε.

Με εκτίμηση
Ειρήνη Σουγανίδου
Διευθύνουσα Σύμβουλος