Αμερικανική έρευνα για τον γαλλικό φόρο σε Google και Facebook

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN  2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 

Πιθανή η επιβολή δασμών στη Γαλλία από την κυβέρνηση Τραμπ • Παρίσι: «Άστοχο να χρησιμοποιείται εμπορικό εργαλείο ως μέσο επίθεσης εις βάρος κυρίαρχου κράτους»

Έρευνα για τον φόρο 3% που επιβάλει η Γαλλία στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η Google και η Facebook, ξεκινούν οι αμερικανικές αρχές, έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αν διαπιστωθεί ότι ο γαλλικός φόρος «στοχεύει άδικα» τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για επιβολή αμερικανικών δασμών εις βάρος γαλλικών προϊόντων.

Η Γαλλία, απαντώντας στην αμερικανική απειλή, δήλωσε:

«Για εμάς ο φόρος είναι σύμφωνος με όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Τα κράτη είναι κυρίαρχα όσον αφορά τη φορολόγηση και θεωρούμε άστοχο να χρησιμοποιούνται εμπορικά εργαλεία ως μέσο επίθεσης εις βάρος κυρίαρχου κράτους».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο φόρος 3% που επιβάλει η Γαλλία στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της, αλλά έχουν αλλού την έδρα τους, προκαλεί «μεγάλη ανησυχία».

Ο νόμος για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα. Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια των φορολογικών νόμων διεθνώς, με αποτέλεσμα να μη φορολογούνται τα υπερκέρδη τους.

Καθώς έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, δηλώνουν εκεί τα έσοδά τους και όχι στις χώρες όπου παράγεται ο πλούτος τους, με αποτέλεσμα να τις ζημιώνουν καθώς δεν καταβάλλουν φόρους στις δεύτερες.

Ο φόρος 3% θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας που έχουν έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. προέρχονται από τις δραστηριότητές τους στη Γαλλία.

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε επίσης απευθυνόμενος στις ΗΠΑ: «Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων».

Μάλιστα αναφερόμενος στον φόρο, συμπλήρωσε:

«Θα ήθελα να επαναλάβω στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι αυτό οφείλει να είναι ένα κίνητρο προς αυτούς για να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις εργασίες πάνω σε μια διεθνή λύση για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ».

Ωστόσο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο φόρος έχει κύριο στόχο τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε εντολή να ερευνήσουμε τις συνέπειες του γαλλικού νόμου και να ελέγξουμε αν δημιουργεί διακρίσεις ή παράλογα βάρη εις βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων, ή αν παρεμποδίζει την αμερικανική εμπορική δραστηριότητα».

Η έρευνα, που γίνεται στο πρότυπο των αντίστοιχων ερευνών που διεξήγαν οι ΗΠΑ εις βάρος της Ε.Ε. και της Κίνας, πυροδοτώντας εμπορικό πόλεμο, μπορεί να οδηγήσει σε αμερικανικούς δασμούς εις βάρος γαλλικών προϊόντων.

Αν και η ανακοίνωση για έρευνα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, το λόμπι τους (ITI) προειδοποίησε εναντίον της επιβολής δασμών.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσει αυτά τα σύνθετα εμπορικά προβλήματα, ωστόσο την καλούμε να τη χρησιμοποιήσει για να αυξηθεί η διεθνής εμπορική συνεργασία και να μην προσπαθήσει να τα θεραπεύσει με την επιβολή δασμών», δήλωσε σχετικά η αντιπρόεδρος του ΙΤΙ, Τζένιφερ ΜακΚλόσκι.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr