Kickass Torrents: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης πειρατικής ιστοσελίδας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN   22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 

Συνελήφθη στην Πολωνία ο Ουκρανός Αρτέμ Βαούλιν, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το Kickass Torrents (τη μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα στον κόσμο, με τεράστιο όγκο αρχείων για διαμοιρασμό μέσω torrents) και ιδιοκτήτης του.


Σε βάρος του Βαούλιν έχουν απαγγελθεί από τις αμερικανικές αρχές κατηγορίες περί παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και ξεπλύματος χρημάτων. Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, από το 2008 που το site άρχισε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, έχει διαμοιραστεί παράνομα υλικό (ταινίες, σειρές, παιχνίδια, μουσική, βιβλία κ.α.) συνολικής αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο 30χρονος συνελήφθη την Τετάρτη και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να ζητήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η αξία του Kickass Torrents (ή KAT, χάριν συντομίας) ανέρχεται στα 54 εκατομμύρια δολάρια.

Το site δεν έχει το ίδιο «ανεβασμένο» το πειρατικό υλικό, αλλά παρέχει τρόπο απόκτησής του, μέσω της παροχής torrents, τα οποία επιτρέπουν το download του. Σύμφωνα με την Alexa (εταιρεία web monitoring) είναι το 70ό πιο δημοφιλές site στον κόσμο, με εκατομμύρια unique visitors ημερησίως.

Προς το παρόν, η ιστοσελίδα, καθώς και «συγγενικές» της, είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται πως οι ερευνητές των αμερικανικών αρχών που εντόπισαν τον Βαούλιν ήρθαν σε επαφή με την ιστοσελίδα κάνοντας τους διαφημιστές, και οδηγούμενοι σε τραπεζικό λογαριασμό που συνδεόταν με το ΚΑΤ.

Ο λογαριασμός αυτός έχει δεσμευτεί, όπως και αρκετά από τα domain names που βρίσκονταν υπό τη «σκέπη» του ΚΑΤ.

Το Kickass Torrents ήταν στο στόχαστρο των αρχών διαφόρων αρχών εδώ και καιρό, και κατά καιρούς κατάσχονταν servers και domain names, ωστόσο η σελίδα πάντα επέστρεφε μετά από λίγο καιρό. Ωστόσο, η σύλληψη του φερόμενου ως ιδρυτή του προκαλεί το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατή μια νέα επιστροφή του, στο πρότυπο μιας άλλης διάσημης πειρατικής ιστοσελίδας, του Pirate Bay.

Παράλληλα, σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ρόλο στη σύλληψη του Βαούλιν έπαιξαν η Apple και το Facebook, παρέχοντας δεδομένα (IP address κυρίως) που επέτρεψαν τον εντοπισμό του.

Πηγή: protothema.gr