Σκέψεις και προτάσεις, για την Γ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN  3 ΜΑΪΟΥ 2010 

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αν θα υπάρχουμε σαν οργανωμένο δημοκρατικό κράτος, μέχρι την Γ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, στις 8 και 9 Μαΐου 2010, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις, που πιστεύω ότι απασχολούν, πολλούς από τους ΕΒΕ.
Είμαι σίγουρος ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ασχοληθεί
κατ, επανάληψη, με αυτά τα θέματα, αλλά πιστεύω, ότι θα πρέπει να ξαναμπούν σε πρώτη προτεραιότητα.
Ίσως κάποια από αυτά, να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του… ΔΝΤ και να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
1) Θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη ή και πλήρη κατάργηση, του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων.
Να παραμείνουν οι γενικές διατάξεις, που θα αφορούν την φοροδιαφυγή και μόνο.
Μια επιχείρηση, ένας κλάδος, θα πρέπει να προτείνει και να παίρνει έγκριση, για το πως πρέπει να δουλεύει, στις λεπτομέρειες, στην καθημερινή λειτουργία, στην εξυπηρέτηση του πελάτη.
Δεν είναι δυνατόν, να υπάρχουν δεκάδες φορολογικές διατάξεις, που να οδηγούν σε προστριβές, τον επαγγελματία, τον έμπορο, τον βιοτέχνη, με τον πελάτη του και με τις Φορολογικές Αρχές.
Δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, στον ΚΦΣ και όχι η φορολογική νομοθεσία, επάνω στην επιχειρηματική σκέψη. Τα παραδείγματα, δεκάδες, στους περισσότερους κλάδους. Έτσι, δεν θα υπάρχουν οι «τυπικές» παραβάσεις, οι εξολογιστικοί συντελεστές και ένα σωρό από απίστευτες διατάξεις, που αλλάζουν συνεχώς και γίνονται το σημείο έντασης, συναλλαγής, διαφθοράς, φορολογικών δικαστηρίων, κλπ., όταν πάνω από όλα αυτά, υπάρχει ο πέλεκυς, ότι απαγορεύεται η άγνοια Νόμου. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση, θα αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση, του πελάτη και θα πετύχει αύξηση τζίρου, με αντίστοιχη αύξηση εσόδων για το Δημόσιο.
2) Ο νόμος για την προστασία της επαγγελματικής στέγης, από προοδευτικός, έγινε σήμερα, ένας αντιδραστικός νόμος, που για τις περιπτώσεις κατεστραμμένων ΕΒΕ, καλύπτει οικονομικά μόνο τους ιδιοκτήτες. Οι συγκυρίες στην αγορά, επιτρέπουν βελτιώσεις, υπέρ των ΕΒΕ, που θέλουν να εγκαταλείψουν ένα ακίνητο.
3) Το όποιο ΤΕΜΠΕ, κλπ., κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης, αν έχει σαν προϋπόθεση, την κερδοφορία μιας επιχείρησης, την τελευταία 3ετία, θα αποκλείσει τις περισσότερες επιχειρήσεις.
4) Η εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων, από τους εκδότες (cd μουσικής, dvd, βιβλία, κλπ.), μέσω του Πρακτορείου Τύπου, κατά την γνώμη μου, αποτελεί καραμπινάτη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού. Και μόνο η εκμετάλλευση, ενός δικτύου περιπτέρων, που έχει άλλο κοινωνικό σκοπό, δείχνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Χιλιάδες επαγγελματίες πλήττονται από αυτή την δραστηριότητα και δυστυχώς, κανένας δεν τολμάει να μιλήσει για τους εκδότες, κανένας δεν θέλει να τα «βάλει μαζί τους». Την ίδια ώρα, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ και οι εφημερίδες, χάνουν τον σκοπό και την αποστολή τους. Από ενημέρωση και ελεγκτική εξουσία, γίνονται φορείς δήθεν «ψυχαγωγίας».
5) Η πειρατεία των πνευματικών έργων, μέσω του internet, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, σαν «ανταλλαγή πολιτισμού» και «προσωπικών δεδομένων». Κόμματα, διανοούμενοι, νεολαίοι, κλπ., που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί, ότι οδηγούν την Πολιτεία, στο να βάλει κάποιο μηνιαίο ποσόν συνδρομής σε όλους τους χρήστες (κάτι σαν την ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ), που θα τον καρπώνονται κάποιοι providers (FORTHNET, ΟΤΕΝΕΤ, κλπ) και φυσικά κάποιοι εισπρακτικοί οργανισμοί (ΑΕΠΙ, κλπ), σε βάρος και πάλι χιλιάδων δημιουργών και χιλιάδων επαγγελματιών, με αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
Δείτε μόνο τον αριθμό των δισκοπωλείων και των video clubs, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τα προβλήματα 4 και 5 και υπολογίστε τις θέσεις εργασίας, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, που χάθηκαν για το ελληνικό δημόσιο.
Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ θα πρέπει να δει πιο προσεκτικά, κάποιες διατάξεις και νόμους, που αναφέρονται στην επιστροφή φόρου, για τις ελληνικές ταινίες και για την επένδυση του 1,5 % του τζίρου των καναλιών, επάνω σε ελληνικά έργα. Αυτά τα θέματα, δεν επηρεάζουν μόνο τους δημιουργούς, αλλά επηρεάζουν και χιλιάδες άλλους επαγγελματίες.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
Συναδελφικά

Ανδρέας Κονταράκης
Κλάδος video clubs
Μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΜΕΑ