«Ομίχλη» κατέλαβε το Κέντρο Κινηματογράφου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ADMIN   10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 

Την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού τηρεί σιγήν ιχθύος για το νέο νομοσχέδιο, το αίμα των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» βράζει. Χθες προχώρησαν σε δίωρη συμβολική κατάληψη του ΕΚΚ, καταγγέλλοντας τη δυσπραγία του ΥΠΠΟΤ, αφού πρώτα κατέθεσαν τις δικές τους επεξεργασμένες προτάσεις για το σχέδιο νόμου.


Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους. Και έπεται συνέχεια

Τα βασικά σημεία τους είναι τα εξής:

- Στήριξη σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου.

- Εισαγωγή κινήτρων προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στον κινηματογράφο (φορολογικά κίνητρα, προσέλκυση αλλοδαπών παραγωγών, ενίσχυση των διεθνών συμπαραγωγών)

- Πλήρη αναθεώρηση της μορφής και του ρόλου του ΕΚΚ ώστε να το απαλλάσσει από τους χειρισμούς διαφόρων παραγοντίσκων του χώρου.

- Στήριξη του σεναρίου

- Ανάδειξη του Film Commission σε μηχανισμό ανάπτυξης της συνεργασίας του ελληνικού με τον διεθνή κινηματογράφο.

Ο Φεβρουάριος πέρασε χωρίς να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πολυπόθητο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο. Μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, είχε κατακρίνει την αποχή των «ομιχλιστών» από το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφού ισχυριζόταν ότι ο νόμος ήταν σε τελική ευθεία.

Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν ζητούν λαγούς με πετραχήλια σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το επιβεβαιώνει το μότο τους: «Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα για τον κινηματογράφο. Ζητάμε να σταματήσει η σπατάλη και να ελεγχθεί η κακοδιαχείριση».

Τη νύφη πληρώνει το ΕΚΚ που έχει άδεια τα ταμεία. «Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν είναι κρατικοδίαιτος αλλά αυτοτροφοδοτούμενος», συμπλήρωσε ο Μάρκος Χολέβας. Εχουν ζητήσει να επενδυθεί στην παραγωγή το ποσόν των 700.000 ευρώ που αντιστοιχούσε στη χρηματοδότηση των Κρατικών Βραβείων, που δεν έγιναν. Το υπουργείο δεν έχει απαντήσει.

«Δεν μπορεί το Φεστιβάλ του Βερολίνου να κοστίζει 17 εκατομμύρια ευρώ και της Θεσσαλονίκης 11. Πρέπει τα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας να επαναπροσδιορίσουν τα έξοδά τους», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μωριάτης. Και κατήγγειλαν την απόφαση του φεστιβάλ να μειώσει το κόστος του, καταργώντας δύο σημαντικά τμήματα, τα Balkan Fund και Crossroad.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 10/3/2010 Χ.Ι.Π.